Onderhoudstips solid surface

Alhoewel de solid surface producten van Djati onderhoudsarm zijn, wil je ze af en toe wel een hygiënische sopbeurt kunnen geven. Hoe je dat het beste kunt aanpakken vertellen we je graag. Het kan natuurlijk óók gebeuren dat er – of je het nu wel of niet door hebt gehad -ineens een vlek op je product zit. Gelukkig kan het materiaal een hoop hebben.

Gebruik, onderhoud en reguliere schoonmaak

Voor het reguliere solid surface onderhoud kun je het oppervlakte afnemen met een zachte vochtige doek. Gebruik milde schoonmaakmiddelen, zoals groene zeep en spoel af met lauw warm water. In het dagelijkse gebruik is het beter om geen vloeistoffen van meer dan 50 graden Celsius op het oppervlak te laten komen. Wil je bijvoorbeeld de waterkoker leeggieten in een wasbak, dan is het wijs om eerst de koude kraan aan te zetten. Schuif ook geen zware voorwerpen over solid surface, zo kunnen krasjes ontstaan.

Wat te doen bij vlekken?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, een vlek op je product kan altijd gebeuren. Vergeleken met andere materialen kan solid surface tegen een stootje, bovendien zijn vlekken er gemakkelijk af te krijgen. Wil je vlekken verwijderen? Een algemene tip: ‘verse’ vlekken zijn er eenvoudiger af te krijgen, probeer de vlek dus direct te behandelen. Let erop dat er geen bijtende stoffen als chloor/bleekmiddelen of ontstopper voor de gootsteen worden gebruikt.

Plakkerige vlekken en kalkresten

Gebruik een zachte doek in combinatie met natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals groene zeep of Citronella. Gaat het er dan nog niet goed af? Probeer het dan met een schuursponsje, eventueel met wat vloeibaar schuurmiddel (zoals Cif). Gebruik eerst de zachte kant van het schuursponsje, en alleen indien het echt nodig is de ruwe kant. Bij kalkaanslag helpt het om een paar keer te spoelen met warm water en te drogen  met een zachte doek.

Chemische stoffen of chemicaliën

In de badkamer gebeurt het soms dat er een chemische stof op solid surface komt, zoals dichloormethaan (ontvettingsmiddel en verfafbijtmiddel), afvoerontstopper of aceton om nagellak te verwijderen. Onderneem meteen actie: afspoelen, liefst met een sopje. Is er nagellak gemorst, dan kan dit eraf worden gehaald met een nagellakverwijderaar die geen aceton bevat.

IJzer en roest

Veel badkamers zijn uitgerust met attributen van ijzer, wat voor een vlek van ijzer of roest kan zorgen. Meestal gaan die er gewoon weer af, maar ook hier geldt: hoe sneller, hoe beter. Als nodig kun je een schuursponsje met wat schuurmiddel gebruiken of er een paar keer lauwwarm water overheen gieten. Maak cirkelvormige bewegingen met het sponsje en droog na met een zachte doek. Er zijn speciale middelen op de markt om roest te verwijderen (zoals Epifanes), die kunnen prima worden gebruikt mits er goed wordt nagespoeld.

Herstel van beschadigd oppervlak

Als er door het vallen van harde materialen op het oppervlakte oneffenheden in het solid surface zijn gekomen,  dan zijn die vaak goed te verhelpen. Putjes of krasjes die niet te diep zijn, verwijder je eenvoudigweg met zachte schuurcrème, schuurmiddel of een staalsponsje. Gaat het om diepere putten, krassen of zelfs een scheur, dan verdient het de aanbeveling om dit te laten herstellen door een professional.